På gång i Norra Vram

På gång i Norra Vram

Den nya hårdgjorda gången på Norra Vrams kyrkogård.

Linus, Stefan och Mattias jobbar på för fullt i Norra Vram. Just nu förbereder de för den nya hårdgjorda gången som ska gå över kyrkogården och göra allting mer tillgängligt. Samtidigt dras nya vattenledningar för vattenposterna och el för den nya belysningen som ska lysa upp både kyrka och kyrkogård på ett bra sätt.

I Norra Vram har man valt bort strålkastarbelysningen som blivit så vanlig på kyrkor. Detta för att strålkastarna ofta stör våra nattlevande djur, som fladdermöss vilkas antal tyvärr minskat drastiskt i Sverige. Istället satsar man i Norra Vram på bra belysning vid ingångar och gångar på kyrkogården, och låter kyrkan lysas upp inifrån istället för utifrån.

Dammen fylls på med vatten från en kulverterad bäck. Vattnet rinner vidare från dammen till en naturlig våtmark utanför kyrkogården.

Dammen vid minneslunden börjar också ta form. De stora stenarna markerar dammens kanter. De hjälper till att hålla dammens form, men gör också att man inte ska kunna komma för nära vattnet och trilla i. Dammen fylls stadigt på med vatten och så småningom ska den även fyllas med växter, både i dammen och runt kanterna.

När dammen är färdig kommer den prydas av näckrosor och andra vackra växter längs dammkanten. Allt för att skapa en lugn och fridfull plats. Ett konstverk ska placeras vid dammens kant, som också ska kunna fungera som dopfunt.
Dammens botten förbereds.

Men man vet aldrig vad man ska hitta när man sätter spaden i marken. Framförallt när man gräver i en kulturmark. I Norra Vram har arkeologer från Länsstyrelsen varit med när grävmaskinen varit framme på vissa ytor. Men som tur är (eller kanske tyvärr?) har inget ovanligt dykt upp. Dock några oväntade saker. Plötsligt stötte vi på ett antal rör som ingen visste fanns när vi skulle förbereda för vattnet till dammen vid minneslunden. Men inga problem, med lite finurlighet och erfarenhet kan man lösa det mesta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *